Blog

16 maart 2022
Linkedin_cover_merel

Ik zorg ervoor dat mensen twee keer kijken

Mensen zijn visueel ingestelde wezens. Lange lappen tekst zijn niet aantrekkelijk en worden daarom minder, of zelfs helemaal niet meer, gelezen. Hooguit gescand: de koppen, titels, opsommingen. Koppen en opsommingstekens zijn zogenaamde “doorleesprikkels”. Ook illustraties werken als doorleesprikkel. Je aandacht wordt erdoor getrokken en je kijkt nog eens goed.

In een illustratie kan alles

Cosmeticafabrikant Charles Revson van Revlon zei ooit: “We don’t sell lipstick, we sell dreams”. In mijn tekeningen kunnen koeien vliegen, lopen skeletjes op straat en schijnt de zon altijd. Als ik dat wil tenminste. Het door mij geschetste beeld van de werkelijkheid maakt een universele identificatie door de doelgroep mogelijk. Iedereen kan zich vereenzelvigen met dieren of een getekende droomwereld. Foto’s of video’s uit de werkelijkheid staan een breed gevoelde identificatie in de weg. In illustraties hoeft niemand blank te zijn, maar maak ik alle mensen groen.

Vliegende_koe_merelvanlamoen

Niet alleen voor kinderen

We zijn gewend aan tekeningen in educatieve publicaties, kinderboeken of als strip in de krant. Maar illustraties krijgen in toenemende mate een “volwassen” publiek. Illustraties worden ingezet bij brochures en informatiefolders, maar ook online als onderdeel van huisstijlen en websites. Een illustratie kan naadloos aangesloten worden op de gewenste identiteit van de opdrachtgever.

Groene_hand_merelvanlamoen

Moeilijke onderwerpen

Wil je een artikel publiceren over een abstract, technisch onderwerp, over politiek gevoelige, controversiële thema’s, of thema’s in de taboesfeer, dan kan een illustrator voor de gewenste herkenning en verbinding zorgen. Je kunt een heel verhaal schrijven over burn-out en hoe dat precies werkt in de hersenen, maar de gemiddelde overspannen werknemer zal sneller aanslaan op beelden waarin zijn/haar situatie of gevoel kan worden herkend.

Samenvattend: waarom kijk je een tweede keer? 

  • ik maak gedetailleerde tekeningen waar iets in te ontdekken valt
  • ik gebruik zachte kleuren
  • ik prikkel de fantasie van mijn publiek
  • ik voer het publiek mee in een vriendelijke werkelijkheid
  • ik teken vaak dieren om identificatie mogelijk te maken
  • ik gebruik humor

Welkom op mijn blog! Altijd al willen weten wat een illustrator doet en wat de voordelen zijn van illustraties? Je leest het hier!